Αισθητήρες στους δημόσιους χώρους κάνουν τις πόλεις «έξυπνες και κοινωνικές»

813

Πώς μπορούν οι έξυπνες πόλεις να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών; Δεδομένα από ένα δίκτυο αισθητήρων μπορούν να δώσουν στους διαχειριστές και τους αρμόδιους για το σχεδιασμό μια επισκόπηση σε πραγματικό χρόνο για τις ροές κυκλοφορίας, τον έλεγχο των δημόσιων μεταφορών και την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι ανάγκες των ανθρώπων στην πόλη πρέπει να καλυφθούν σε όλα τα επίπεδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και  τοποθεσία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και αξιολογούν τους δημόσιους χώρους. Η έξυπνη τεχνολογία μπορεί να συλλέξει αυτές τις πληροφορίες.

Το ζήτημα διερευνά η αυστραλιανή εταιρεία Street Furniture Australia με το Συμβούλιο Georges River με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Smart Cities and Suburbs.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η ομάδα θα καταγράψει λεπτομερώς τη χρήση δύο δημόσιων χώρων. Αρχικά, η χαρτογράφηση συμπεριφοράς θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες παρατήρησης για το τι συμβαίνει και στους δύο χώρους. Στη συνέχεια, η ομάδα θα ενσωματώσει αόρατους ψηφιακούς αισθητήρες μέσα και πάνω σε κατασκευές του δρόμου.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν τραπέζια πικνίκ, κάδοι απορριμμάτων, μπάρμπεκιου, παγκάκια, σταχτοδοχεία, σημεία φόρτισης και φώτα. Οι αισθητήρες θα μετρήσουν τη χρήση, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης νερού και ενέργειας. Θα παράσχουν επίσης μηνύματα σε πραγματικό χρόνο στο συμβούλιο σχετικά με το εάν, για παράδειγμα, ένα σταχτοδοχείο έχει υπερθερμανθεί ή αν έχει υποστεί βλάβη ένα κολωνάκι του δρόμου.

Πληροφορίες όπως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της άνεσης και της εμπειρίας στους δημόσιους ανοιχτούς χώρους, καθώς και για την πιο αποτελεσματική διαχείρισή τους.

ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΟΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΤΟΥς «ΜΕΤΑΔΟΤΕΣ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙς ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Τι μπορεί να επιτύχει η έξυπνη τεχνολογία;

Ένα παράδειγμα έξυπνων αντικειμένων στο δρόμο είναι οι έξυπνοι κάδοι. Η Street Furniture Australia διαθέτει ήδη ένα προϊόν με αισθητήρες που ενημερώνουν τα συνεργεία συντήρησης του συμβουλίου πόσο γεμάτος είναι ο κάδος και αν πρέπει να αδειάσει. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να δώσουν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο χρήσης αυτών των κάδων.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα κάθισμα ή ένα παγκάκι που σπάνια χρησιμοποιείται, καθώς είναι σπασμένο ή πολύ εκτεθειμένο στις μεταβολές του καιρού, και άρα πρέπει να μετακινηθεί. Η απουσία χρήσης από παιδιά ή ηλικιωμένους μπορεί να υποδηλώνει ότι η τοποθεσία δεν είναι φιλική προς τα παιδιά ή δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Και πάλι, όμως, η μετεγκατάσταση θα μπορούσε να εξεταστεί.

Τι γίνεται με τους χρήστες αυτών των χώρων;

Η έξυπνη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή της παραδοσιακής εμπειρίας των χρηστών και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του δημόσιου ανοιχτού χώρου για την υποστήριξη της ζωής στην πόλη του 21ου αιώνα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, προσθήκες όπως Wi-Fi ή σημεία σύνδεσης για φορητούς υπολογιστές και τηλέφωνα.

Πόλεις σε όλο τον κόσμο διερευνούν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων και να συνδέσει καλύτερα τους κατοίκους με τοπικές εγκαταστάσεις και εκδηλώσεις. Στο Τελ Αβίβ, για παράδειγμα, οι κάτοικοι διαθέτουν την Digi Tel Card, μια κάρτα που παρέχει live ενημερώσεις σχετικά με:

• τιμές και εκπτώσεις που διατίθενται στις αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις

• τι συμβαίνει στην πόλη

• εξατομικευμένες πληροφορίες που βασίζονται, για παράδειγμα, σε πολιτιστικές ή μουσικές προτιμήσεις

• πληροφορίες σχετικά με ζητήματα, όπως οδικά έργα ή κοινοτικές εκδηλώσεις, που ενδέχεται να διαταράξουν τη ροή της κυκλοφορίας.