Αστικά δάση: Το βιώσιμο μέλλον του αστικού περιβάλλοντος

1961
Χτίζοντας πόλεις με δέντρα

Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των πόλεων. Έχει προβλεφθεί ότι οι αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο θα έχουν επεκταθεί κατά περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2050.

Η κλίμακα και η ταχύτητα της αστικοποίησης δημιούργησε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα υγείας για τους κατοίκους των αστικών περιοχών, τα οποία συχνά επιδεινώνονται λόγω της έλλειψης επαφής με τη φύση.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Leeds Beckett σε συνεργασία με τη ερευνητική ομάδα The Tree Urbanistas ασχολήθηκαν με τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέχρι το 2119, μόνο μέσω της αποκατάστασης της επαφής με τη φύση θα μπορούν οι πόλεις να είναι λειτουργικές, βιώσιμες και να μπορούν να υποστηρίξουν τους πληθυσμούς τους.

Οι πόλεις του μέλλοντος

Η δημιουργία αστικών δασών θα κάνει πόλεις τόπους που αξίζει να ζεις, ικανές να λειτουργήσουν και να στηρίξουν τους πληθυσμούς τους.

Αυτός ο επανασχεδιασμός θα περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων και άλλων ειδών βλάστησης, αλλά και τη χρήση νέων, πιο δημιουργικών μεθόδων. Αν και τότε που κατασκευάστηκε (1986) δεν είχε γίνει απόλυτα κατανοητό, το Hundertwasserhaus στη Βιέννη είναι ένα κτίριο που ενσωμάτωσε 200 δέντρα στο σχεδιασμό του και έκανε την αρχή μιας πιο δημιουργικής σκέψης για την αστική δασοκομία.

Αυτό συνεχίστηκε στα διαμερίσματα Bosco Verticale του Stefano Boeri στο κέντρο του Μιλάνου, τα οποία ενσωματώνουν πάνω από 800 δέντρα ως μέρος του κτηρίου. Παρόμοιες δομές αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, όπως στο Ναντζίνγκ στην Κίνα και στην Ουτρέχτη στην Ολλανδία.

Το αστικό δάσος πρέπει να σχεδιαστεί ως βασική αρχή, μέρος της κρίσιμης υποδομής ολόκληρης της πόλης, και όχι μόνο για λόγους αισθητικής. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι το 2015, το αστικό δάσος στο Ηνωμένο Βασίλειο εξοικονόμησε πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βοηθώντας στη μείωση των επιπτώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Τα δέντρα μπορούν να δημιουργήσουν μέρη που θα βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ευημερία των κατοίκων, προσφέροντας χώρους για τη διαχείριση της ψυχικής μας υγείας και τη βελτίωση της σωματικής.

Οι έρευνες μaλιστα Εχουν δεΙξει Οτι η αΥξηση της κΑλυψης μιας γειτονιΑς κατΑ 10% δημιουργΩντας ασφαλεΙς χΩρους για περπΑτημα μπορεΙ να μειΩσει την παχυσαρκΙα Εως και 18%.

Χτίζοντας πόλεις με δέντρα

Καθώς οι αγροτικές περιοχές γίνονται όλο και λιγότερο παραγωγικές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι πόλεις – οι οποίες προηγουμένως κατανάλωναν αγαθά και υπηρεσίες από την ενδοχώρα – θα πρέπει να γίνουν εξίσου παραγωγικές. Τα δέντρα θα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του στόχου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ισορροπία της πόλης μέσω της ψύξης, της ρύθμισης και του καθαρισμού των ροών αέρα και νερού και διασφαλίζοντας ότι τα προηγουμένως παραμελημένα αστικά εδάφη λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας.

Τα αστικά δάση θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν ξυλεία για την κατασκευή κτιρίων, τη στιγμή βέβαια που τα εναλλακτικά δομικά υλικά και η αύξηση ενός αστικού πληθυσμού με ελάχιστες γνώσεις για τη διαχείριση των δασών σημαίνει ότι το αστικό δάσος σπάνια θεωρείται παραγωγικό.

Τα τελευταία χρόνια είναι που αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τώρα τη δυνητική παραγωγικότητα του αστικού δάσους, καθώς αποδεικνύονται επιτυχημένες οι εκστρατείες για την τόνωση των αγορών ξυλείας και την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης.