Βούλα: Ο πρώτος σταθμός φόρτισης και κοινόχρηστων ηλεκτρικών ΙΧ

737

Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον της ηλεκτροκίνησης έκανε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος εγκαινίασε χτες τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ αυτοκινήτων και παράλληλα ένα πρωτοποριακό σύστημα car sharing.

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρέδωσε στην τοπική κοινωνία τον πρώτο από τους συνολικά 9 σταθμούς φόρτισης που θα εγκατασταθούν στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, παρέχοντας ενέργεια στα ηλεκτρικά ΙΧ προερχόμενη αποκλειστικά από ηλιακά πάνελ και ανανεώσιμες πηγές.

Τους σταθμούς εγκαθιστά η ΔΕΗ και η χρήση τους θα είναι δωρεάν για το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους. Ο πρώτος εν λειτουργία σταθμός βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης της πλατείας Ιμίων στη Βούλα, απέναντι από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου, στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος θέτει σε κυκλοφορία ένα σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ΙΧ με μια μικρή χρέωση, προωθώντας την ιδέα του car sharing (που σημαίνει “διαμοιρασμός οχημάτων”) η οποία κατά τους συγκοινωνιολόγους αποτελεί το μέλλον των αστικών μετακινήσεων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Ενοικίαση μέσω app

Ο Γιώργος Βουλγαρούδης, ιδρυτής της Brainbox, παρουσίασε την εφαρμογή για έξυπνα κινητά VVV eCarSharing μέσω της οποίας εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ενοικιάσουν για τη μετακίνησή τους ένα από τα 3 ηλεκτρικά Skoda, τα οποία καταναλώνουν ενέργεια χωρίς να απελευθερώνεται ούτε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.

Απαιτήσεις για τη χρήση της εφαρμογής είναι η κατοχή άδειας οδήγησης και επιπλέον η καταβολή εγγύησης ύψους 300 ευρώ, η οποία επιστρέφεται αυτόματα με την αποδέσμευση του οχήματος και τον έλεγχό του από την εταιρεία ότι δεν έχει φθορές.

Το ξεκλείδωμα, η ολοκλήρωση της μίσθωσης και η χρέωση του χρήστη γίνεται αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή. Στον χάρτη της εφαρμογής εντοπίζονται τα διαθέσιμα αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο Δήμαρχος των 3Β επιβιβάστηκαν μαζί στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έκαναν τα πρώτα μέτρα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο στο τιμόνι.

Ο Κωστής Χατζηδάκης συνεχάρη τον Δήμο και τον Δήμαρχο για το έργο του:

«Είμαι σήμερα εδώ διότι πιστεύω ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ένας δικός μας Δήμος, ένας Δήμος του υπουργείου Περιβάλλοντος, ένας πράσινος Δήμος». «Οι δράσεις που γίνονται ήδη στον Δήμο σας είναι αυτές που οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε να γίνουν πράξη σε όλους τους δήμους της χώρας”, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε φωτογραφίες