Οι έξυπνες διασταυρώσεις δίνουν προτεραιότητα σε πεζούς και ποδήλατα

1067

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον ειδικό αισθητήρα της Vivacity Labs θα εφαρμοστεί σε έξυπνες διασταυρώσεις για να δώσει προτεραιότητα σε άλλους χρήστες του δρόμου, φιλοξενώντας περισσότερους ανθρώπους που μετακινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Η Transport for Greater Manchester (TfGM) ανακοίνωσε την ανάπτυξη έξυπνων κόμβων ελεγχόμενης κυκλοφορίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης για να διευκολύνει την αύξηση των ενεργών τρόπων μετακίνησης, όπως η ποδηλασία και το περπάτημα στην πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Έξυπνες διασταυρώσεις

Χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του Vivacity Lab με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, η TfGM θα μπορεί να αναγνωρίσει ανώνυμα διαφορετικούς τύπους χρηστών του δρόμου σε επιλεγμένες διασταυρώσεις και να ελέγχει τα σήματα κυκλοφορίας ώστε να επιτρέπει την προτεραιότητα σε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης όπως και όταν απαιτείται.

Με περισσότερους ποδηλάτες στο δρόμο εν καιρώ πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, αυτές οι έξυπνες διασταυρώσεις θα είναι σε θέση να δίνουν προτεραιότητα σε άτομα που κινούνται πεζή ή με ποδήλατο όπου και όταν χρειάζεται.

Πρόκειται για το πρώτο του είδους του σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης, που κυκλοφόρησε στις αρχές του τρέχοντος έτους, με την TfGM να σχεδιάζει την κλιμάκωση του έργου σε 20 κεντρικές διασταυρώσεις στο Μάντσεστερ μέχρι το τέλος του 2021.

«Ευελπιστούμε ότι αυτή η εξέλιξη θα συνεχιστεί σε κάτι που θα αλλάξει προς το θετικό τη βιομηχανία και θα φέρει επανάσταση στις ενεργές μετακινήσεις στις αστικές περιοχές», δήλωσε ο Richard Dolphin, διευθυντής επιδόσεων δικτύου αυτοκινητοδρόμων στο Transport for Greater Manchester.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η πρωτοβουλία έχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίου και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην περιοχή του Greater Manchester. Η συμφόρηση και οι ουρές στην κυκλοφορία μπορούν να μειωθούν από τα σήματα κυκλοφορίας που ανταποκρίνονται καλύτερα και πιο γρήγορα στις αλλαγές στις συνθήκες κυκλοφορίας από τα υπάρχοντα συστήματα.

«Από την έναρξη της πανδημίας, οι τάσεις των επιβατών και των σημείων κίνησης έχουν αλλάξει εντελώς και οι πόλεις χρειάζονται την τεχνητή νοημοσύνη για να προστατεύσουν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς που χρησιμοποιούν. Το όραμά μας είναι να βοηθήσουμε τις πόλεις να εφαρμόσουν σημαντικές πολιτικές για την ασφάλεια, την ποιότητα του αέρα, τη βιώσιμη μετακίνηση και τη συμφόρηση, σε υπερ-τοπικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Mark Nicholson, Διευθύνων Σύμβουλος της Vivacity Labs.

Το τριετές πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Innovate UK και την Immense Simulations για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη βελτιστοποίηση των δικτύων κίνησης. Επίσης, εξασφαλίστηκε επιπρόσθετη επένδυση για επέκταση σε ολόκληρη την περιοχή της δοκιμής.