Φωτισμός: 5 συμβουλές για οικονομία στο σπίτι

  696

  Σε ένα παλιό σπίτι, ο φωτισμός αποτελεί την κύρια αιτία υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και οικιακών απορριμμάτων. Είτε πρόκειται για μια συννεφιασμένη μέρα που χρειάζεται τα φώνα να ανάβουν από το πρωί μέχρι το βράδυ είτε απλώς για πολύ αργά το βράδυ όταν ο ήλιος έχει δύσει πριν από ώρες, τα φώτα είναι το ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του σπιτιού. Αυξάνουν, όμως, σημαντικά και τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, τα παλαιότερα φωτιστικά απαιτούν λαμπτήρες και τεχνολογία που είναι ξεπερασμένη και δύσκολο να ανακυκλωθεί.

  Τι μπορείτε να κάνετε; Αντικαταστήστε τον οικιακό σας φωτισμό με μια βιώσιμη επιλογή. Μπορείτε να έχετε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο χωρίς να αγοράσετε λαμπτήρες που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και επικίνδυνοι για το περιβάλλον. Σκεφτείτε τη βιωσιμότητα καθώς κάνετε βελτιώσεις στο σπίτι ή αρχίζετε να αγοράζετε νέους λαμπτήρες. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να ξεκινήσετε.

  Επιλέξτε φωτιστικά από ανακυκλωμένα υλικά ή φτιάξτε το δικό σας

  Όταν ψωνίζετε νέα φωτιστικά, επιλέξτε εκείνα που περιέχουν ανακυκλωμένα εξαρτήματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τους δικούς σας λαμπτήρες. Ένα γυάλινο μπουκάλι που δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε θα μπορούσε να γίνει ένα καταπληκτικό επιτραπέζιο φωτιστικό με μόνο κάποιες μικρές προσθήκες και πολλές ιδέες DIY.

  Δημιουργήστε ένα ανοιχτό χώρο

  Με λιγότερους τοίχους, ο φυσικός φωτισμός ταξιδεύει πιο εύκολα μέσα στο σπίτι. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε λοιπόν μερικούς τοίχους και ανοίξτε τον χώρο. Εάν υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ της κουζίνας και της τραπεζαρίας σας που δεν είναι τοίχος υποστήριξης, σκεφτείτε να τον αφαιρέσετε. Δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσετε όλα, αρκεί να επιτρέψετε στο φως από την πόρτα της βεράντας της τραπεζαρίας ή τα μεγάλα παράθυρα να φωτίζει καλύτερα την κουζίνα.

  Ξαναβάψτε τα σκοτεινά δωμάτια

  Μπορεί να λατρεύετε το σκούρο χρώμα στους τοίχους του δωματίου σας, η αλήθεια είναι όμως πως τα σκούρα χρώματα απορροφούν το φως, ενώ τα ανοιχτά χρώματα το αντανακλούν. Εάν χρησιμοποιείτε ένα φωτεινό χρώμα, αυτό θα αντικατοπτρίζεται στους τοίχους του δωματίου και θα διαχέεται σε όλο το χώρο. Αναζητήστε φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα που δεν περιέχουν VOC ή λατέξ.

  Μην εμποδίζετε τον ήλιο

  Η ιδιωτικότητα είναι σημαντική, αλλά αν έχετε πάντα κλειστές τις κουρτίνες, το φυσικό φως δεν θα εισέλθει ποτέ στο σπίτι σας. Αποφύγετε τις βαριές κουρτίνες που κρατούν το φως μακριά. Ανοίξτε τα στόρια ή τις περσίδες και αφήστε τις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν το σπίτι σας.

  Αναβαθμίστε τα φωτιστικά σε LED

  Αναβαθμίστε τα φωτιστικά του σπιτιού σας σε LED. Διαλέξτε τα φωτιστικά LED σας και ξεκινήστε να αναβαθμίζετε όλα τα παλαιότερα φωτιστικά στο σπίτι σας, αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή CFL. Οι λαμπτήρες LED δεν είναι τόσο ακριβοί όσο ήταν παλαιότερα και θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

  Επίσης, καθαρίζετε τους λαμπτήρες σας κάθε μήνα. Αφαιρώντας τη σκόνη, αποφεύγετε το φιλτράρισμα του φωτός από αυτή, ενώ το δωμάτιο γίνεται πιο φωτεινό.

  Πώς ανακυκλώνουμε τους λαμπτήρες;

  Οι λαμπτήρες φθορισμού και CFL πρέπει να ανακυκλώνονται. Και οι δύο κατηγορίες λαμπτήρων περιέχουν υδράργυρο, γυαλί και μεταλλικά εξαρτήματα. Άλλοι λαμπτήρες όπως οι λαμπτήρες DLP και οι προβολείς μπορούν επίσης να περιέχουν υδράργυρο και πρέπει να ανακυκλώνονται και να μην απορρίπτονται όπως οι λαμπτήρες φθορισμού.

  Ορισμένες από τις εναλλακτικές λύσεις για το CFL συνήθως δεν είναι τοξικές, καθώς η ποσότητα του αερίου εντός ενός λαμπτήρα δεν είναι υψηλή, αλλά υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος. Όταν ανάβουν, θερμαίνονται απίστευτα και ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Το αέριο τους καθιστά δύσκολο να ανακυκλωθούν, οπότε πρέπει να τους απορρίπτετε στα σκουπίδια.

  Ανεξάρτητα από το ποια λάμπα ανακυκλώνετε, τυλίξτε τα σε μια σακούλα ή εφημερίδα προτού την πετάξετε. Αυτό προστατεύει τους εργαζομένους από το να κόβονται από σπασμένο γυαλί, νήματα ή μεταλλικά εξαρτήματα.