Smart City 2021: Οι 4 τάσεις της επόμενης χρονιάς

986

Μπορεί το 2020 να ήταν μια χρονιά που μας δίδαξε ότι ποτέ δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, τα καινοτόμα μυαλά αυτού του κόσμου, όμως, δεν θα πάψουν ποτέ να προσπαθούν. Και το 2021 φαίνεται να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εκτιμήσεις και προβλέψεις στον τομέα της smart τεχνολογίας που θα κάνει πραγματικότητα την «έξυπνη πόλη» του μέλλοντος.

Παρακάτω ακολουθούν οι τέσσερις από τις οκτώ τάσεις που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αναπτυχθούν ή θα υπερισχύσουν μέσα στο 2021.

Ηλεκτρική ενέργεια παντού

Όλα σταδιακά ηλεκτροδοτούνται στον τομέα της κινητικότητας. Από μικρά σκούτερ έως SUV, από αεροπλάνα έως σκάφη, όλοι οι τομείς και οι τρόποι μεταφοράς θα επηρεαστούν από την επανάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μεταφορές. Ο φιλόδοξος στόχος της Καλιφόρνια να χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2045 οδηγεί σε σημαντικές καινοτομίες, που αφορούν όχι μόνο την παραγωγή αυτής της ενέργειας, αλλά και την αποθήκευσή της. Εάν άλλες πολιτείες και χώρες μιμηθούν τους στόχους της Καλιφόρνια, θα οδηγηθούμε  στην αναζωογόνηση της «έξυπνης πόλης», με τις αρχές των πόλεων να χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία για να διερευνήσουν καλύτερους τρόπους παραγωγής, παρακολούθησης και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό των επιπτώσεών της.

Η πόλη των 15 λεπτών

Αναμένονται μερικές πραγματικά συναρπαστικές εξελίξεις όσον αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Το ένα είναι η ιδέα της πόλης των 15 λεπτών που ανέπτυξε η δήμαρχος του Παρισιού κατά την πρόσφατη εκστρατεία επανεκλογής της, όπου μίλησε για γειτονιές μιας πόλης όπου θα μπορούμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να παίζουμε, να περπατάμε ή να ποδηλατούμε προς ό,τι θέλουμε σε μόλις 15 λεπτά. Πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Όρεγκον και άλλες περιοχές των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν το ζήτημα σοβαρά.

Μέσα στη χρονιά που σιγά σιγά φεύγει η ιδέα της πόλης των 15 λεπτών αναπτύχθηκε σημαντικά, διαπιστώνοντας ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθούμε για να εργαστούμε. Σαφώς και αυτό δεν ισχύει για όλους, μεγάλη τμήματα της οικονομίας, όμως, έχουν ήδη υιοθετήσει την τηλεργασία, γι’αυτό και μέσα στο επόμενο έτος θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πολλά κτίρια γραφείων να μετατρέπονται σε κάτι άλλο. Απλά γιατί πλέον δεν θα χρειάζονται. 

Έμφαση στην υγεία στους κοινόχρηστους χώρους

Παρόλο που χρειάστηκε μια… πανδημία ώστε να το συνειδητοποιήσουμε περισσότερο, η COVID-19 προκάλεσε μια νέα ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια των χώρων που ζούμε – από κτίρια γραφείων έως σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους και άλλα. Αυτό που μας περιβάλλει έχει σημασία: τα πράγματα που αγγίζουμε και ο αέρας που αναπνέουμε.

Ευτυχώς, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες κτιρίων το λαμβάνουν υπόψη καθώς εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα περιβάλλοντα στα οποία λειτουργούν είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και υγιή. Καθώς προχωράμε προς το 2021, θα δούμε την τυποποίηση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας για βελτιώσεις στην ασφάλεια και θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην επιστροφή σε κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, η ποιότητα του αέρα θα είναι κορυφαία καθώς θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε την εξάπλωση της COVID-19 και θα δούμε περισσότερα κτίρια να αναβαθμίζουν τα συστήματα εξαερισμού και φιλτραρίσματος αέρα.

Τα «ψηφιακά δίδυμα» στο προσκήνιο

Το ψηφιακό δίδυμο αναφέρεται σε ένα δυναμικό μοντέλο λογισμικού που χρησιμοποιεί δεδομένα από αισθητήρες για την κατανόηση μιας κατάσταση, ανταποκρίνεται στις αλλαγές αναλόγως και βελτιώνει τις εργασίες του. Μέσα στο 2021 θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επενδύσεις στη δημιουργία και τη χρήση ψηφιακών διδύμων, ως ένα τρόπο να κάνουμε τις λειτουργίες ενός κτιρίου πιο αποδοτικές, να βελτιώσουμε την εμπειρία του χρήστη, να διασφαλίσουμε ένα υγιές περιβάλλον και να κατανοήσουμε σε ένα πολύ πιο ρεαλιστικό επίπεδο τι συμβαίνει μέσα σε μια ιδιοκτησία.