Έξυπνες υποδομές: 5 τρόποι που βελτιώνουν την ζωή μας

2072

Από τις βελτιωμένες μεταφορικές υπηρεσίες έως τις αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να ανεβάσουν τα δεδομένα για τον κόσμο του αύριο.

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογίες έξυπνης πόλης αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 22,7% έως το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Frost & Sullivan. Όμως, ακόμη και όταν η ώθηση για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων κερδίζει έδαφος, η προσοχή συνεχίζει να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις αποτυχίες της διαδικασίας ή στο κενό μεταξύ των υπαρχόντων και μη και όχι στις επιτυχίες που τροφοδοτούνται από τις έξυπνες πόλεις.

Υπήρξαν αμέτρητες καινοτόμες εξελίξεις σε αυτόν τον χώρο, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για τους ηγέτες που θα λάβουν το επόμενο κύμα αποφάσεων. Γιατί λοιπόν δεν έχουν αναδειχθεί οι θετικοί μετασχηματισμοί και οι καινοτομίες;

Τμήμα του προβλήματος αφορά στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν επακριβώς τι είναι πραγματικά μια έξυπνη πόλη. Για πολλούς, οι έξυπνες τεχνολογίες πόλης θυμίζουν πράγματα όπως οι υποδομές ασφαλείας ή τα έξυπνα συστήματα αυτοκινήτων.

Ωστόσο, οι εν λόγω τεχνολογίες υπερβαίνουν αυτές τις εφαρμογές. Οι έξυπνες πόλεις είναι βασισμένες σε μια ευρεία υποδομή συστημάτων που συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι υποδομές των έξυπνων αυτοκινήτων είναι σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ, αλλά είναι μόνο ένα στοιχείο ενός κατά τα άλλα μαζικού δικτύου δεδομένων.

Προβλήματα και  προκλήσεις στη δημιουργία έξυπνων πόλεων

Πολλά στοιχεία μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργία μιας έξυπνης πόλης, όπως π.χ. οι ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων. Επειδή η τεχνολογία έξυπνης πόλης δημιουργεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων – η ζήτηση για τα οποία θα αυξηθεί σημαντικά – η ανάπτυξη κατάλληλης τεχνολογίας βάσεων δεδομένων θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τις έξυπνες πόλεις.

Εκτός από αυτά, οι ηγέτες της έξυπνης πόλης πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις και όσον αφορά στο δίκτυο. Η υποδομή της έξυπνης πόλης θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα 5G, αλλά η υιοθέτηση και η ενσωμάτωση της κάλυψης 5G δεν είναι απλό θέμα. Η ταχεία διάθεση του 5G έχει βρει εμπόδια σχεδόν στα πάντα, από τα υψηλά τέλη έως τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την απόκτηση αδειών.

Επιπλέον, δεν έχει αναπτυχθεί αντίστοιχα όλη η τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων στη δημιουργία έξυπνων πόλεων. Έχουν σημειωθεί βήματα στη δημιουργία «περιορισμένης τεχνητής νοημοσύνης» ή μηχανικής μάθησης που έχει σχεδιαστεί για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη ικανή να επιλύσει μεγαλύτερα, πιο γενικά προβλήματα στο ίδιο επίπεδο που μπορούν να λειτουργήσουν οι άνθρωποι. Αυτό παρουσιάζει διαφοροποιημένες προκλήσεις στην τεχνολογία των έξυπνων πόλεων.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια

Ευτυχώς, τα οφέλη της δημιουργίας έξυπνων πόλεων και της υλοποίησης υποδομών έξυπνων πόλεων υπερτερούν κατά πολύ αυτών των προκλήσεων. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι έξυπνες πόλεις ωφελούν τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους τους:

1. Οικονομικά οφέλη

Οι έξυπνες πόλεις θέτουν τα θεμέλια για την ευημερία. Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την καινοτομία και την πρόοδο που ενέχει μια πόλη που τροφοδοτείται και συνδέεται με δεδομένα. Για παράδειγμα, το εμπόριο καθίσταται πιο αποτελεσματικό όταν οι πόλεις μπορούν να χαρτογραφήσουν διαδρομές αποστολής μέσω γεωχωρικών δικτύων πληροφοριών. Η Σιγκαπούρη αποτελεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα όταν ξεκίνησε την πρωτοβουλία Smart Nation και άρχισε να χρησιμοποιεί δυναμικό σχεδιασμό δρομολογίων για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών καθώς και του εμπορίου.

2. Αποφάσεις βάσει δεδομένων

Επειδή οι έξυπνες πόλεις είναι πλήρως συνδεδεμένες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικοί φορείς μπορούν να κάνουν πιο έξυπνες επιλογές με βάση τα δεδομένα. Τα ανοιχτά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να δουν πώς οι μεμονωμένες αποφάσεις διαδραματίζουν ρόλο στη συνολική δομή της κοινωνίας. Τους επιτρέπει επίσης να παρακολουθούν αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να ενισχύουν τις διαδικασίες με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, αυτά τα δεδομένα μπορούν να συνδέσουν τις αστυνομικές υπηρεσίες με τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου για πιο αποτελεσματική αστυνόμευση.

3. Περιβαλλοντική συνέπεια

Καθώς η αυξημένη απόδοση παρέχει οικονομικά πλεονεκτήματα, δημιουργεί επίσης θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όταν τα συστήματα διαχείρισης πόλεων (π.χ. νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή κυκλοφορία) ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τη δύναμη των συνδεδεμένων δεδομένων, βλέπουμε μειωμένες εκπομπές, απόβλητα και ενέργεια. Για παράδειγμα, το Σιάτλ εφάρμοσε το έργο Trash Track για να επιτρέψει στους κατοίκους να παρακολουθούν τα σκουπίδια τους μέσω του συστήματος αποχέτευσης και να τους ενθαρρύνει να μειώσουν τα απόβλητα. Λόγω αυτών των περιβαλλοντικών βελτιώσεων, οι κάτοικοι της πόλης απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

4. Βελτιωμένες μεταφορές

Οι κάτοικοι των έξυπνων πόλεων βλέπουν επίσης τεράστιες βελτιώσεις στα συστήματα μεταφορών. Οι υποδομές μεταφορών που συνδέονται και βασίζονται σε δεδομένα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και έξυπνες από τις παραδοσιακές. Σκεφτείτε τα σήματα κυκλοφορίας που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή των οχημάτων μέσα στην πόλη ή τους κατοίκους που μπορούν να παρακολουθούν τη δημόσια συγκοινωνία σε πραγματικό χρόνο, όπως στο Σικάγο. Η τεχνολογία έξυπνης πόλης δημιουργεί αποδοτικά οφέλη για ολόκληρη την κοινότητα.

5. Πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους

Οι έξυπνες πόλεις μπορούν επίσης να επεκτείνουν την πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους για τους κατοίκους. Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, φιλοξενεί ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας Wi-Fi που ονομάζεται LinkNYC, το οποίο αντικατέστησε τα συνδρομητικά τηλέφωνα με περίπτερα που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τηλεφωνικές κλήσεις. Αυτό το έργο έχει προσελκύσει τη  δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων σε τεχνολογικούς κόμβους, συμβάλλοντας οικονομικά στην κοινότητα.

Παρόλο που υπάρχουν εμπόδια στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, οι επιτυχίες που έχουν δει πολλοί δήμοι στην εφαρμογή υποδομών έξυπνων πόλεων υπερτερούν κατά πολύ. Εξετάζοντας παραδείγματα περιοχών όπου η τεχνολογία έξυπνης πόλης μεταμορφώνει ήδη την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία τους, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τη ζωή στις πόλεις του μέλλοντος.