Έξυπνο σύστημα πρόληψης πυρκαγιάς από μπαταρίες λιθίου

612

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς που προκαλούνται από μπαταρίες λιθίου, το Σύστημα Πρόληψης Πυρκαγιάς (FPS) της εταιρείας Lindner ανιχνεύει σωματίδια στη ροή των υλικών τα οποία έχουν υπερθερμανθεί, τα ψύχει σε ασφαλή θερμοκρασία και διασφαλίζει ότι αντικείμενα που δεν μπορούν να ψυχθούν μπορούν να αφαιρεθούν χειροκίνητα και με ασφάλεια.

Είτε μιλάμε για smartphone, αυτοκίνητα ή οδοντόβουρτσες, στη σημερινή ψηφιακή κοινωνία, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ζωή χωρίς μπαταρίες. Δισεκατομμύρια μπαταρίες χρησιμοποιούνται καθημερινά για αμέτρητες εφαρμογές. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αυστρίας, περίπου 4.700 μετρικοί τόνοι επαναφορτιζόμενων μπαταριών πωλούνται ετησίως στην Αυστριακή Δημοκρατία, το 40% των οποίων είναι μπαταρίες λιθίου. Ωστόσο, μόνο το 45% αυτών απορρίπτονται σωστά και, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Leoben, περίπου 1,4 εκατομμύρια μπαταρίες καταλήγουν στα γενικά απορρίμματα κάθε χρόνο. Το Πανεπιστήμιο εκτιμά επίσης ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μεσοπρόθεσμα σε 2,8 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται εκθετικά κατά τη μηχανική επεξεργασία, όταν τα απόβλητα μετατρέπονται σε εναλλακτικά καύσιμα. Λόγω της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας, οι μπαταρίες λιθίου, μαζί με άλλα πολύ εύφλεκτα υλικά, όπως τα απορρίμματα υφασμάτων που έχουν εμποτιστεί με πίσσα, έχουν καταστεί ένας από τους πιο κοινούς κινδύνους για σοβαρές πυρκαγιές.

Το Σύστημα Πρόληψης Πυρκαγιάς της Lindner

Η συνεχής παρακολούθηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας σε διάφορα σημεία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη στην καταπολέμηση πιθανών κινδύνων πυρκαγιάς και βελτιώνει ενεργά την ασφάλεια σε εγκαταστάσεις που παράγουν στερεά ανακτημένα καύσιμα (SRF). Το Σύστημα Πρόληψης Πυρκαγιάς της εταιρείας Lindner (FPS) διαθέτει οπτικούς αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς τη θερμοκρασία στους ιμάντες μεταφοράς και ενεργοποιούν ένα σύστημα ψεκασμού νερού για να ψύχουν αυτόματα τα θερμαινόμενα σωματίδια στη ροή των υλικών. Χάρη στην πολύ πρώιμη ανίχνευση αυτών των σωματιδίων, οι περισσότεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στην αρχή μιας θερμικής αντίδρασης διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την απαιτούμενη ποσότητα νερού.

Το Σύστημα Πρόληψης Πυρκαγιάς της Lindner διαθέτει οπτικούς αισθητήρες που παρακολουθούν τη θερμοκρασία στους ιμάντες μεταφοράς, ανιχνεύουν έγκαιρα τα θερμαινόμενα σωματίδια και ενεργοποιούν το σύστημα ψεκασμού νερού

Επιπλέον, κάθε μονάδα έχει τον δικό της αισθητήρα ελέγχου που ανιχνεύει αντικείμενα που δεν μπορούν να ψυχθούν, όπως μπαταρίες ιόντων λιθίου στην περίπτωση των οποίων η διαφυγή θερμότητας έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό ενεργοποιεί έναν συναγερμό, σταματώντας τον ιμάντα μεταφοράς κάτω από ένα ενεργό ακροφύσιο ψύξης, ώστε ο κίνδυνος να μπορεί να αντιμετωπιστεί χειροκίνητα. Για να αντιμετωπιστεί ακόμα και μια καθυστερημένη αντίδραση των ενεργειακών κυττάρων, είναι δυνατή η εγκατάσταση όσων αισθητήρων χρειάζεται ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης.

Το Lindner’s FPS έχει σχεδιαστεί ως λύση εξοικονόμησης χώρου plug & go για να διευκολύνει την ενσωμάτωση του συστήματος σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η έκδοση με θερμαινόμενο κουτί την καθιστά, μάλιστα, ιδανική για κρύα περιβάλλοντα.