Εννέα Startups που αλλάζουν την πόλη που ξέραμε μέχρι σήμερα

281

Γνωρίζατε ότι αυτή τη στιγμή το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις και ότι το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 70% μέχρι το 2050; Σίγουρα σε αυτές τις πόλεις θα επικρατεί συνωστισμός, το καλό, όμως, είναι ότι θα επικρατεί και η «ευφυΐα».

Δημόσια κέντρα και ιδιωτικοί οργανισμοί, όπως οι startup επιχειρήσεις ή οι μεγάλες εταιρείες, έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για τη δημιουργία αυτού που αποκαλούμε «έξυπνη πόλη», δηλαδή μια πόλη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται κάθε είδους θέματος, από τη μετακίνηση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι την ενέργεια και τις επικοινωνίες.

Παρόλο που η ιδανική «έξυπνη πόλη» δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες που ακολουθούν με επιτυχία αυτό το μονοπάτι, με τη Σιγκαπούρη, την Βαρκελώνη, το Σαν Φρανσίσκο και το Λονδίνο να είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Οι startup επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατασκευή της έξυπνης πόλης, γι’αυτό και παρακάτω παρατίθενται εννέα από αυτές που παίζουν το δικό τους χαρτί στην ανάπτυξη του σχεδιασμού του μέλλοντος.

Zeleros

Ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα την Ισπανία, η Zeleros δημιούργησε το σύστημα Hyperloop, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων με ταχύτητα άνω των 600 μιλίων/ώρα σε αποστάσεις από 482-1.450 χιλιόμετρα, με μηδενικές εκπομπές. Και το κάνει χρησιμοποιώντας μαγνητικούς αγωγούς και σωλήνες χαμηλής πίεσης για τη μείωση της τριβής. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα και ο επόμενος στόχος της είναι η κατασκευή μιας δοκιμαστικής διαδρομής για την επίδειξη του συστήματος.

Fleetonomy

Οι πλατφόρμες ενορχήστρωσης κινητικότητας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας Fleetonomy επιτρέπουν σε αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, υπηρεσίες μετακόμισης και παρόχους υπηρεσιών κινητικότητας να μεγιστοποιούν το δυναμικό του στόλου τους, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα στις υπάρχουσες υπηρεσίες. Βοηθούν επίσης τους πελάτες να αυξήσουν τη χρήση του στόλου τους, εισάγοντας και λειτουργώντας υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, όπως συνδρομή αυτοκινήτου, μοντέλα επιβίβασης, ενοικίαση on demand και εφαρμογές ανεύρεσης οδηγού που χρησιμοποιούν τον ίδιο στόλο οχημάτων.

Η ολιστική πλατφόρμα διαχείρισης της Fleetonomy βοηθά τους φορείς εκμετάλλευσης των δημόσιων συγκοινωνιών και τις αρχές να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να εξοικονομήσουν χρόνο με την αυτοματοποίηση διαδικασιών, όπως ο προγραμματισμός συγκοινωνιών, η συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις ή ο ορισμός πολιτικών βάσει δεδομένων και η βελτίωση της συνολικής ποιότητας των υπηρεσιών τους.

Στον τομεα των αστικων μετακινησεων επικεντρωνεται μεγαλη μεριδα των startup εταιρειων

Envio Systems

Τα εμπορικά κτίρια σπαταλούν έως και το 50% της ενέργειας που καταναλισκόμενης και αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Η Envio Systems είναι πρωτοπόρος στον αυτοματισμό κτιρίων επόμενης γενιάς, αναπτύσσοντας ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων ικανό να μετατρέψει οποιοδήποτε υπάρχον εμπορικό κτίριο σε έξυπνο.

Πρόκειται για σύστημα που επιτρέπει αυτόνομες και απομακρυσμένες λειτουργίες οποιουδήποτε εμπορικού κτιρίου, χωρίς αντικατάσταση υφιστάμενης υποδομής.Μέσω της τεχνολογίας IoT και της διαχείρισης με cloud, το σύστημα μαθαίνει, προβλέπει και βελτιστοποιεί τις λειτουργίες και την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, για να μετατρέψει τα εμπορικά κτίρια σε διαδραστικά, ενεργειακά αποδοτικά και πλήρως αυτόνομα κτίρια του μέλλοντος.

Woodoo

Συνδυάζοντας τη φύση με την τεχνολογία, η Woodoo σχεδιάζει νέα, πρωτοποριακά υλικά για την κατασκευή των έξυπνων πόλεων του αύριο. Συγκεκριμένα, μετατρέπει το φυσικό ξύλο σε ένα πατενταρισμένο υλικό υψηλής αντοχής. Πρόκειται για μια ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση έναντι του σκυροδέματος και των οικοδομικών υλικών, που θα μειώσει δραστικά τους 2,5 δισεκατομμύρια τόνους CO2 που απελευθερώνει στον αέρα η οικοδομική βιομηχανία κάθε χρόνο.

Imagine Intelligent Materials

Η Imagine Intelligent Materials ιδρύθηκε το 2014 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οι αισθητήρες της εξάγουν πολύτιμα δεδομένα από μεγάλες επιφάνειες σε κτίρια, υποδομές και logistics και μπορούν να κατασκευαστούν σε κλίμακα.

«Η ανάλυση δεδομένων για τη δομική υγεία και τη χρήση κτιρίων θα ωφελήσει διαχειριστές ακινήτων και εγκαταστάσεων, εμπόρους λιανικής, ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και χώρων εκδηλώσεων, καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση πλατφόρμας αισθητήρων για επιφάνειες και τεχνολογίες.  

Havr

Η Havr είναι μια γαλλική εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της έξυπνης πρόσβασης. Είναι πρωτοπόροι στη χρήση της τεχνολογίας Li-Fi για έξυπνες λύσεις πρόσβασης, με κορυφαίο προϊόν το Brightlock, μια ευέλικτη, ασφαλής και ισχυρή λύση για εφαρμογές έξυπνης πρόσβασης σε περιβάλλον B2B.

ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙς ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

GBatteries

Η GBatteries είναι μια προηγμένη εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων, καθιστώντας δυνατή τη φόρτισή τους σε χρόνο ίσιο με αυτό που χρειάζεται για να γεμίσει και μια δεξαμενή αερίου. Η τεχνολογία προσανατολίζεται στο όραμα «εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση μπαταριών Li-ion χωρίς δεσμεύσεις για ζωής της μπαταρίας», με στόχο να γίνει εφικτή μετάβαση από τα παραδοσιακά οχήματα στα ηλεκτρικά.  

Spaceti

Βραβευμένη πλέον startup, η Spaceti ιδρύθηκε το 2016 στην Τσεχία για να κατασκευάζει και να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις που περιλαμβάνουν δικούς της αισθητήρες, μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και μια εφαρμογή για κινητά που ενισχύουν την ικανοποίηση, την παραγωγικότητα και την ευημερία των ανθρώπων στα κτίρια, βελτιώνοντας παράλληλα την πρώτη γραμμή για τους οργανισμούς.

CARFIT

Η CARFIT έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που διαβάζει τους κραδασμούς του αυτοκινήτου για να κατανοήσει τη χρήση και να προβλέψει τις ανάγκες συντήρησης σε εξαρτήματα που φθείρονται όπως τα ελαστικά, οι τροχοί, τα φρένα και οι αναρτήσεις. Αυτά τα μέρη δεν διαθέτουν αισθητήρες για παρακολούθηση, γεγονός που οδηγεί σε ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες τόσο για τη βιομηχανία όσο και τους οδηγούς.