Ηλεκτροκίνηση: 1.400 εγκρίσεις τις πρώτες 30 ώρες λειτουργίας του προγράμματος «Κινούμαι»

754

Μεγάλο κρίνεται το ενδιαφέρον των πολιτων για συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, αυτοκινήτων και μηχανών, «Κινούμαι», για το οποίο η πλατφόρμα υποβολής των σχετικών αιτήσεων άνοιξε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Κωστής Χατζηδάκης, κατά τις 30 πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν συνολικά 1400 οχήματα.

Στροφή των πολιτών στα ηλεκτρικά ποδήλατα  

Όσον αφορά στα ποδήλατα, υπογράμμισε ότι «ήταν η έκπληξη για ορισμένους – όχι όμως για μένα, διότι το είχα πει πολλές φορές.

Τα ποδήλατα, λοιπόν, αποτελούν το 80% αυτών των οχημάτων. Διότι σε αυτά δίνουμε ισχυρότερες επιδοτήσεις και γιατί έχουν αλλάξει και τα πρότυπα της κοινωνίας, ιδίως της νέας γενιάς, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα. Αυτό είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι είναι ένα πρόγραμμα για τις ελίτ. Δεν είναι για τις ελίτ. Είναι για το λαό και πιο πολύ για τη νεολαία».

Έως 6.000 ευρώ η επιδότηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνολικής αξίας μέχρι 30.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο κος Χατζηδάκης είπε πως έχουν επιδοτηθεί μέσα σε 30 ώρες πάνω από 100 Ι.Χ.και συνέχισε: «Αυτό θα πρέπει να αντιπαραβάλλετε με τα 3-4 τελευταία χρόνια που κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα και μέσα σε αυτά έχουν πουληθεί μόνο μερικές εκατοντάδες.». 

«Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα ξεκινάει δυναμικά, διότι δίνουμε πολύ ισχυρά κίνητρα στα φθηνότερα αυτοκίνητα. Για ένα αυτοκίνητο μέχρι 30.000 ευρώ, μπορεί κανείς να πάρει επιδότηση έως 6.000 ευρώ. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι για το 70% αγοράζεται και επιδοτούμενος φορτιστής. Διότι δίνουμε και μια επιδότηση 500 ευρώ για ηλεκτρικούς φορτιστές», πρόσθεσε ο υπουργός .

Υπενθυμίζεται πως το Κοινοτικό Επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» συνολικής αξίας 45 εκατομμυρία ευρώ θα ισχύει έως και τα τέλη του 2021.