Νερό: Πιο οικολογικό το εμφιαλωμένο από της βρύσης;

809

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το εμφιαλωμένο νερό είναι καθαρότερο από το νερό της βρύσης. Στην πραγματικότητα, η ποιότητά τους είναι περίπου η ίδια. Πολλοί άνθρωποι που έχουν αποκτήσει μια πιο οικολογική φιλοσοφία ζωής, επιστρέφουν τώρα στην παραδοσιακή βρύση, θεωρώντας την επιλογή αυτή ασφαλέστερη και πιο «πράσινη».

Για να συγκρίνουμε, όμως ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού με το εμφιαλωμένο νερό και δούμε ποιο είναι πιο οικολογικό και εύχρηστο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

  • Τόσο το εμφιαλωμένο όσο και το νερό της βρύσης προέρχονται από τις ίδιες πηγές, όπως λίμνες, πηγές και αρδευτικά κανάλια.
  • Περισσότερο από το 25% του εμφιαλωμένου νερού προέρχεται από τις δημοτικές παροχές, μέσω της διήθησης και της προσθήκης γεύσης.
  • Η εμφιάλωση του νερού ρυθμίζεται από τους υγειονομικούς φορείς, με τις μονάδες εμφιάλωσης νερού να ελέγχονται για κολοβακτηρίδια μία φορά την εβδομάδα, ενώ το νερό της βρύσης ελέγχεται πάνω από 100 φορές κάθε μήνα.
  •  Το νερό της βρύσης πρέπει να πληροί συγκεκριμένα πρότυπα για τοξικά και χημικά που προκαλούν καρκίνο. Στην Αμερική οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού εξαιρέθηκαν από παρόμοιες απαιτήσεις από τον εκεί Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
  • Η κατασκευή και διανομή εμφιαλωμένου νερού απαιτεί σχεδόν επτά φορές την ποσότητα νερού που περιέχει πραγματικά το κάθε μπουκάλι.
  • Χρησιμοποιούνται περίπου 72 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού, περισσότερα από 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καταναλώνονται και 2,7 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα παράγονται για την παραγωγή 900.000 τόνων μπουκαλιών PET.
  • Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια τόνοι εμφιαλωμένου νερού διακινούνται μεταξύ χωρών κάθε χρόνο, καταναλώνοντας περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (ή αρκετό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για 250.000 σπίτια ή καύσιμα 100.000 αυτοκίνητα για ένα έτος).
  • Για την κατασκευή 900.000 τόνων μπουκαλιών νερών PET χρησιμοποιούνται περίπου 272 δισεκατομμύρια λίτρα νερού, περισσότερα από 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παράγονται 2,7 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Ποια είναι η πιο περιβαλλοντικά συνειδητή επιλογή;

Όταν αγοράζετε μπουκάλια εμφιαλωμένου πόσιμου νερού, μπορείτε πάντα να απορρίψετε τα πλαστικά μπουκάλια στην ανακύκλωση, αλλά καλό θα είναι να λάβετε υπόψη όλους τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά αυτού του νερού μέχρι εσάς και τη μεταφορά του σε ένα κέντρο ανακύκλωσης στη συνέχεια.

Ένα οικιακό σύστημα φιλτραρίσματος νερού – το οποίο μπορεί να απομακρύνει χλώριο, άνθρακα, βόριο, σίδηρο, φυτοφάρμακα, πτητικές οργανικές ενώσεις, βενζόλιο, φθόριο, βακτήρια, ιούς, παράσιτα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες και μέταλλα που βρίσκονται στο νερό της βρύσης – θα καταναλώνει λιγότερους πόρους επειδή όλοι το φίλτρο πρέπει να αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες, ενώ το σύστημα παραμένει το ίδιο.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την εκάστοτε εταιρεία φιλτραρίσματος νερού για να μάθετε εάν διαθέτει πρόγραμμα επιστροφής για τα χρησιμοποιημένα φίλτρα, κάτι που πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη πριν κάνετε την αγορά σας. Η ανακύκλωση των φίλτρων νερού βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ευελπιστούμε όμως ότι θα καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε τα προϊόντα όλων των εταιρειών να ανακυκλώνονται στο 100%.