Οι startup εταιρείες «φτιάχνουν» την έξυπνη πόλη

116

Το Τελ Αβίβ αποτελεί σήμερα τον τόπο συγκέντρωσης πολλών από τις μεγαλύτερες startup επιχειρήσεις του Ισραήλ, οι οποίες σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την καινοτομία για την μετατροπή της πρωτεύουσας της χώρας σε μια «έξυπνη πόλη».

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία υπηρεσιών και πλεονεκτημάτων, όπως οι χώροι εργασίας, η πρόσβαση σε ειδικούς συμβούλους και βάσεις δεδομένων των Δήμων, μειωμένη φορολογία, συνέδρια, sites και διαφήμιση.

Hackathons

Κάθε χρόνο διοργανώνονται στην πόλη του Τελ Αβίβ hackathons, δηλαδή μαραθώνιοι διαγωνισμοί τεχνολογίας, για την προώθηση της ανάπτυξης δημιουργικών εφαρμογών και καινοτόμων λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Τα τελευταία χρόνια, τα events αυτά τείνουν να επικεντρώνονται σε προβλήματα στους κλάδους του τουρισμού, της επιμόρφωσης, της κοινότητας, των ηλικιωμένων, κ.α.

Συναντήσεις

Πολλές φορές, ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι η από κοινού σκέψη. Έτσι, λοιπόν, διάφορες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου και startup επιχειρήσεων διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου  να συζητήσουν ιδέες και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το πώς μπορούν να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα του Δήμου, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του Δήμου.

Πεντε καινοτομουσ τροπουσ υποστηριξησ των startup επιχειρησεων για τη δημιουργια μια εξυπνησ πολησ εχει διαμορφωσει το τελ αβιβ

 “I Have an Idea”

Τμήμα της συνεργασίας του Δήμου του Τελ Αβίβ με την κοινότητα των startup επιχειρήσεων είναι και οι συγκεντρώσεις με τίτλο “I Have an Idea”, δηλαδή «Έχω μια ιδέα». Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάζονται προβλήματα της πόλης, που εντοπίζονται και μελετώνται σε βάθος από τους εργαζόμενους στο Δήμο και στη συνέχεια παρατίθενται στους επιχειρηματίες για την ανεύρεση μίας λύσης. Δημιουργούνται ομάδες που δουλεύουν για την επίλυση κάθε προβλήματος, οι οποίες συναντώνται τακτικά για αρκετούς μήνες, μέχρι να βρεθεί μια τεχνολογική λύση από κοινού με τον δήμο. Στις πρωτοβουλίες του “I Have an Idea” περιλαμβάνεται και μια εφαρμογή για smartphone, μέσω της οποία ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι παρακολουθούν την ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων για παιδιά που πάσχουν από αυτισμό.

Χώροι εργασίας για τις startups

Ο Δήμος του Τελ Αβίβ έχει διαμορφώσει χώρους εργασίας για τις startup επιχειρήσεις που ξεκινούν τώρα το ταξίδι τους. Οι χώροι αυτοί είναι επιδοτούμενοι και σε προσιτές τιμές, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους σε ένα ευχάριστο και παραγωγικό περιβάλλον, να συναντηθούν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους επιχειρηματίες, να επικοινωνήσουν με συμβούλους και εργαζόμενους στον Δήμο και να έχουν πρόσβαση σε περαιτέρω υπηρεσίες στήριξης,

OpenData TLV

Στο πλαίσιο του διαμοιρασμού της πληροφορίας, το OpenData TLV προσφέρει μια ανοιχτή πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του Δήμου σχετικά με τον πληθυσμό, τα Μέσα Μεταφοράς, τα events, την εκπαίδευση, κ.α. μέσω φιλικών και εύκολων στη χρήση διεπαφών. Οι επισκέπτες του site μπορούν κατεβάσουν δεδομένα για την πόλη και να τα αναλύσουν με διάφορα εργαλεία, πίνακες και γραφήματα.