Πλαστικά καλαμάκια: 3+1 εναλλακτικές επιλογές

1166
Ανακύκλωση
Πλαστικά αντικειμένα μιας χρήσης

Από το καλοκαίρι του 2019 άρχισε με βραδείς ρυθμούς να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904/ΕΕ, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2021 θα πρέπει να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς η χρήση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες. 

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του επίτευξης στόχου για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2029, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά καλαμάκια, τόσο εμείς όσο και οι επιχειρήσεις εστίασης που τα χρησιμοποιούν κατά κόρον;

Χάρτινα καλαμάκια

Τα χάρτινα καλαμάκια είναι καλαμάκια μιας χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση στα πλαστικά. Στην πραγματικότητα, το χαρτί ήταν το υλικό για καλαμάκια έως ότου το πλαστικό έγινε δημοφιλές στα μέσα της δεκαετίας του 1900. Τα περισσότερα από τα χάρτινα καλαμάκια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά ανθεκτικό και βιοδιασπώμενο υλικό, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα πλαστικά καλαμάκια. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια χαρτιού διαλύονται εντελώς εντός 90 ημερών και δεν βλάπτουν το περιβάλλον κατά τη διαδικασία.

Αυτή η εναλλακτική λύση δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και ελκυστική οπτικά. Τα χάρτινα καλαμάκια διατίθενται σε αμέτρητα διαφορετικά χρώματα και σχέδια, γεγονός που τα καθιστά πιο διασκεδαστικά και συναρπαστικά στη χρήση.

ΟΙ εναλλακτικΕς εξυπηρετοΥν τον Ιδιο σκοπΟ με τα πλαστικΑ καλαμΑκια χωρΙς να βλΑπτουν το περιβΑλλον. Το μΟνο που χρειΑζεται εΙναι να τις μΑθουμε και να τις κΑνουμε μΕρος της καθημερινΟτητΑς μας!

Μεταλλικά Καλαμάκια

Το μέταλλο είναι πιθανώς το τελευταίο υλικό που έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε καλαμάκια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το πλαστικό. Τα περισσότερα μεταλλικά καλαμάκια είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, τιτάνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία είναι ανθεκτικά υλικά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μεταλλικά καλαμάκια δεν είναι καλαμάκια μιας χρήσης, έτσι μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν από μπαρ και εστιατόρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε μεταλλικά καλαμάκια που έχουν σχεδιαστεί με σχετική ευελιξία, ώστε να καθαρίζονται ευκολότερα.

Εάν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικό καλαμάκι για πρώτη φορά, επιλέξτε να το κάνετε με ένα κρύο ρόφημα. Το μέταλλο θα αρχίσει να κρυώνει όταν τοποθετηθεί μέσα σε ένα κρύο ρόφημα  και πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την εμπειρία να πίνουν ρο αγαπημένο τους ποτό με ενα παγωμένο καλαμάκι.

Γυάλινα καλαμάκια

Το γυαλί είναι μια άλλη δημοφιλής, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον, εναλλακτική λύση στο πλαστικό. Το γυαλί είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό, ασφαλές στο πλυντήριο πιάτων και είναι εύκολο να καθαριστεί. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της εναλλακτικής λύσης είναι η ευθραυστότητα του γυαλιού. Επειδή το γυαλί σπάει εύκολα, αυτά τα καλαμάκια πρέπει να χειρίζονται με προσοχή. Αλλά ευτυχώς, το γυαλί είναι ανακυκλώσιμο, έτσι τα καλαμάκια μπορούν να ανακυκλωθούν εύκολα εάν τυχόν σπάσουν.

Χωρίς καλαμάκι

Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή να εγκαταλείψετε τελείως αυτή τη συνήθεια. Στην πραγματικότητα μπορείτε απλώς να μην χρησιμοποιήσετε καλαμάκι, οπότε την επόμενη φορά που θα πιείτε ένα ποτό, προσπαθήστε να το αποφύγετε. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά καλαμάκια, μπορεί στην αρχή να σας φανεί περίεργο, αλλά θα συνηθίσετε την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου.

Όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό με τα πλαστικά καλαμάκια χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις μάθουμε και να τις κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας!