Πόσο κοστίζει σήμερα ένα έξυπνο σπίτι

1216

Με την ταχύτατη ανάπτυξη του Internet of Things, οι ειδικοί βρίσκουν συνεχώς καλύτερους τρόπους να ενσωματώσουν τις νέες smart συσκευές στο έξυπνο σπίτι. Η βιομηχανία ανθίζει, καθώς η αγορά έξυπνων σπιτιών αξίζει πλέον πολλά δισεκατομμύρια και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.

Πράγματι, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε τόσο μακροπρόθεσμα για να δούμε πόσο μεγάλος θα γίνει αυτός ο τομέας.

Πόσο, όμως, θα κόστιζε να ζούμε σε ένα μοντέρνο έξυπνο σπίτι;

Η απάντηση εξαρτάται απόλυτα από το πόσο έξυπνο θέλει κανείς να κάνει το σπίτι του. Υπάρχουν διάφορες συσκευές που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο σπίτι σας για να ρυθμίζετε τα πάντα πιο εύκολα, από τον φωτισμό μέχρι τη θερμοκρασία του χώρου. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να εγκαταστήσετε ό,τι βρίσκεται σε αυτή τη λίστα ώστε να κάνετε το σπίτι σας πιο έξυπνο. Αυτό είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και οι προσθήκες στο έξυπνο σπίτι μπορεί να κοστίζουν από 100 έως και χιλιάδες δολάρια, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε τις πιο οικονομικές λύσεις στις συσκευές έξυπνου σπιτιού, να θυμάστε ότι μπορεί να διαθέτετε ήδη ένα πιθανό τρόπο ελέγχου στην τσέπη σας, που δεν είναι άλλος από το smartphone σας. Υπάρχουν πολλές έξυπνες συσκευές που μπορούν να λειτουργήσουν μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, αντί για ακριβές συσκευές φωνητικού ελέγχου.

Αν φτιάχνετε ένα έξυπνο σπίτι αλλά ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα ουσιώδη. Με μια σταθερή σύνδεση Wi-Fi, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να έχετε πρόσβαση στις έξυπνες λειτουργίες αυτών των συσκευών, καθώς πολλές από αυτές συνδυάζονται με ανάλογες εφαρμογές. Και ενώ αυτή η στοιχειώδης έξυπνη ρύθμιση προσφέρει απλά οφέλη, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια

Εάν θέλετε να βελτιώσετε το έξυπνο σπίτι σας, ήρθε η ώρα να κοιτάξετε πέρα από τις ευκολίες και να εξερευνήσετε την έξυπνη ενεργειακή απόδοση και την ασφάλεια στο σπίτι. Ενώ ο έξυπνος φωτισμός προσφέρει πιο αποδοτική χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι, οι έξυπνοι θερμοστάτες θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερη ενέργεια και χρήματα καθώς θα έχετε πλήρη έλεγχο του κλίματος στους χώρους του σπιτιού.

Επίσης, όσον αφορά την ασφάλεια, υπάρχουν έξυπνες κάμερες που μπορούν να διακρίνουν τους επισκέπτες από τους κατοίκους, έξυπνες κλειδαριές με βάση τη βιομετρική και άλλες προηγμένες τεχνολογίες για να περιορίσουν την πρόσβαση στο σπίτι σας. Και παρόλο που αυτές οι επιλογές μπορεί να κοστίσουν χιλιάδες δολάρια, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το μακροπρόθεσμο ενεργειακό κόστος του σπιτιού, παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλέστερο και συνολικά πιο ευέλικτο οικιακό περιβάλλον.

Υπάρχουν επίσης άτομα που επιλέγουν να αγοράσουν ένα ήδη διαμορφωμένο έξυπνο σπίτι ή να δημιουργήσουν ένα ολοκαίνουργιο, αντί να μετατρέψουν απλά ένα παραδοσιακό σπίτι σε έξυπνο. Αυτό που πρέπει να θυμάστε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι τα πρόσθετα έξυπνα χαρακτηριστικά αυξάνουν τη συνολική αξία του σπιτιού – αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους και ενδεχομένως ακόμη και κρυφές χρεώσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο αυτή η βιομηχανία συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της, οι πιο δημιουργικοί μηχανικοί του κόσμου θα συνεχίσουν να βρίσκουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνουν τη ζωή μας πιο βολική, πιο πράσινη και εξορθολογισμένη μέσω οικιακών τεχνολογιών συνδεσιμότητας.