Ρολόγια: Πώς ανακυκλώνονται;

995

Για πολλούς πλέον τα ρολόγια αποτελούν παρελθόν, καθώς το κινητό τηλέφωνο έχει αντικαταστήσει την χρησιμότητά τους. Για άλλους η διαχρονική αξία και η πρακτικότητα του ρολογιού παραμένει αναντικατάστατη. Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για ένα αξεσουάρ που δεν θα σταματήσει να υπάρχει, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τις επιλογές που έχουμε όσον αφορά στην ανακύκλωσή τους. 

Τρόποι ανακύκλωσης

Τα ρολόγια αποτελούνται από μια τεράστια γκάμα υλικών. Το καντράν και το λουρί μπορεί να περιέχουν φθηνό ή ακριβό μέταλλο, μαλακό ή σκληρό πλαστικό, δέρμα ή δερματίνη, γυαλί, ακόμη και ξύλο. Και επειδή είναι κατασκευασμένα από πολλά μικρά κομμάτια, η ανακύκλωσή τους καθίσταται δύσκολη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακυκλώσετε ορισμένα από τα παλιά σας ρολόγια ή ακόμα και να επαναχρησιμοποιείτε ολόκληρο το ρολόι, είτε είναι χειρός είτε τοίχου.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για επιχειρήσεις που αγοράζουν ρολόγια, πιθανότατα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι διαδικτυακές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για ρολόγια πολυτελείας, vintage ή ειδικά (όπως ρολόγια τσέπης) με σκοπό είτε να τα πουλήσουν είτε να τα χρησιμοποιήσουν για ανταλλακτικά. Πολλοί κατασκευαστές ρολογιών σταματούν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά για τα παλαιότερα μοντέλα τους, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν. Η ανακύκλωση ρολογιών είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για τα καταστήματα επισκευής να πάρουν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται.   

Πώς να επαναχρησιμοποιήσετε τα ρολόγια

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τώρα τα κινητά τους τηλέφωνα αντί ενός παραδοσιακού ρολογιού, τα αντικείμενα αυτά εξακολουθούν να έχουν αξία. Ρολόγια τσέπης και vintage κομμάτια βραβεύονται από συλλέκτες, ενώ πολυτελή ρολόγια από μάρκες όπως οι Rolex, Cartier και Tag Heuer εξακολουθούν να θεωρούνται σύμβολα status. Ακόμα και ένα απλό καθημερινό ρολόι, όμως, μπορεί να είναι πολύτιμο για κάποιον που δεν μεταφέρει κινητό τηλέφωνο όλη την ώρα ή απλά του αρέσει να έχει ρολόι. 

Εκτός από την αναζήτηση στο διαδίκτυο για αγοραστές ρολογιών, υπάρχουν και καταστήματα που μπορείτε να πάτε το παλιό σας ρολόι για μεταπώληση ή επαναχρησιμοποίηση. Εάν το ρολόι σας είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή άλλο ποιοτικό υλικό, μπορείτε να απευθυνθείτε σε τοπικά καταστήματα κοσμημάτων για να δείτε εάν ενδιαφέρονται για το ρολόι σας. Εάν θέλετε να πουλήσετε μόνοι σας το ρολόι σας, ένας ιστότοπος όπως το Craigslist είναι η ιδανική επιλογή. Ίσως, ακόμη, να μπορείτε να δωρίσετε ρολόγια που δεν θέλετε πλέον σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή σε δημοπρασίες.

Τέλος, τα ρολόγια μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλους ρόλους, δημιουργώντας όμορφα σχέδια. Ενδεικτική είναι αυτή η σελίδα του Pinterest, στην οποία εμφανίζονται ρολόγια που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα, μωσαϊκά και άλλα έργα χειροτεχνίας. Ακόμα, στην πλατφόρμα πώλησης χειροποίητων προϊόντων Etsy υπάρχει ένα κατάστημα που ονομάζεται Recycloanalyst και το οποίο δημιουργεί καταπληκτικά κοσμήματα από ρολόγια εργασίας και μη. 

Πώς να ανακυκλώσετε το Apple Watch

Δεδομένου ότι το Apple Watch είναι πρακτικά ολοκαίνουργιο, πιθανότατα δεν είστε έτοιμοι να το ανακυκλώσετε ακόμα. Αλλά όταν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως η Apple παίρνει πίσω πολλά από τα προϊόντα της για ανακύκλωση, δίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις και πίστωση για μια νέα συσκευή Apple.