Τα «έξυπνα νοσοκομεία» δίνουν λύση στις ανάγκες της πανδημίας

1131
smart hospital

Σε νέες εφαρμογές για τη δημιουργία έξυπνων νοσοκομείων μέσω τεχνητής νοημοσύνης προσανατολίζονται πλέον οι εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς σε έξυπνα νοσοκομεία, η οποία προβλέπεται να ξεπεράσει τα 103,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2027, σύμφωνα με νέα ερευνητική μελέτη.

Όπως δείχνει η ανάλυση της Coherent Market Insight (CMI), οι κινήσεις αυτές θα επιτύχουν έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 19,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2020-2027.

Συνεχής παρακολούθηση ασθενούς

Η αυξανόμενη επικράτηση των κρουσμάτων Covid-19 δημιούργησε ανάγκη για συνεχή έλεγχο των ασθενών, με τη χρήση αισθητήρων και συσκευών Internet of Things (IoT) για την παρακολούθηση της κατάστασης υγείας των ασθενών, της θερμοκρασίας, των κινήσεων και των διάφορων αντικειμένων. Ο σκοπός βέβαια δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την παροχή θεραπείας σε πάσχοντες από Covid-19.

Ενδεικτικά, τον Μάιο του 2020, η Nvidia Corporation, μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ, εισήγαγε το Clara Guardian, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε για να επιταχύνει την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση έξυπνων αισθητήρων με πολυτροπική τεχνητή νοημοσύνη σε οποιοδήποτε σημείο ενός νοσοκομείου.

Η Nvidia Clara Guardian παρέχει δεδομένα βίντεο και ήχου με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία επιτρέπουν στους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να μεταμορφωθούν σε έξυπνα νοσοκομεία.

ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΙΣΘΗΤΕΣ, ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΔΙΚΤΥΟ 5G ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς της αγοράς και οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης έχουν ξεκινήσει συνεργασίες για την κατασκευή έξυπνων νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα, η Capsule Technologies που συνεργάστηκε με το Yale New Haven Health System για την ανάπτυξη σταθμού εργασίας παρακολούθησης ασθενών με αναπνευστήρα (VPS) της Capsule για την παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

Παρομοίως, η Aden Group, εταιρεία ολοκληρωμένης διαχείρισης εγκαταστάσεων (IFM) ανακοίνωσε ότι μαζί με την Dassault Systèmes, εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα θα αναπτύξει και θα ξεκινήσει το Akila Care, ένα αρθρωτό έξυπνο νοσοκομείο.

Ιατρικές υπηρεσίες

Επιπλέον, η μελέτη της CMI διαπιστώνει ότι διάφορες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης εστιάζουν στη μετατροπή σε έξυπνα νοσοκομεία για την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της αγοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.

Για παράδειγμα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο West China Second της Δυτικής Κίνας, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Sichuan, διέθεσε πρόσφατα στην αγορά το ιατρικό ιδιωτικό δίκτυο 5G, δηλαδή ειδικά ενσωματωμένα νοσοκομειακά τμήματα ενισχυμένα με συσκευές φορητών υπολογιστών αιχμής (MEC) που παρέχουν πλήρη ενσωμάτωση μεταξύ cloud, δικτύων και υπηρεσιών.

Το ιατρικό ιδιωτικό δίκτυο 5G παρέχει τη δυνατότητα ελάχιστων καθυστερήσεων, υψηλά ποσοστά δεδομένων και τεράστια συνδεσιμότητα για εξατομικευμένες υπηρεσίες δικτύου σε νοσοκομεία.