Έχουμε συνηθίσει να ανακυκλώνουμε κουτιά από χαρτόνι, αναψυκτικά, πλαστικά μπουκάλια, περιοδικά και άλλα αντικείμενα που κάποτε πετούσαμε στα σκουπίδια. Οι φακοί επαφής, όμως, δεν έχουν γίνει ακόμα συνήθεια στην ανακύκλωση.
Ναι, οι φακοί επαφής μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο το να τους πετάξουμε στον κάδο ανακύκλωσης. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε και να απορρίπτετε σωστά τους χρησιμοποιημένους φακούς επαφής σας:
Μην πετάτε τους φακούς επαφής στην τουαλέτα
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο φορούν φακούς επαφής, με τους περισσότερους από αυτούς (15-20%), σύμφωνα με μελέτες, να πετούν τους χρησιμοποιημένους φακούς στην τουαλέτα, φράζοντας τις αποχετεύσεις.
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 20-23 μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στα λύματα κάθε χρόνο. Οι φακοί επαφής, όμως, ως ιατρικές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν επί μακρόν, δεν είναι βιοδιασπώμενοι.
«Η συνήθεια να πετάμε τους φακούς επαφής στην τουαλέτα και να τραβάμε το καζανάκι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή το μέγεθος και η ευελιξία τους τούς επιτρέπουν να περάσουν μέσα από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για να αποβάλλουν τα μη βιολογικά απόβλητα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων», σύμφωνα με το mindbodygreen.com.
Μην αναμιγνύετε τους φακούς επαφής με τα υπόλοιπα απορρίμματα
Οι παλιοί φακοί επαφής δεν ανήκουν στον ίδιο κάδο απορριμμάτων με το γιαούρτι που έχει λήξει και τα άλλα τρόφιμα, τα φύλλα στον κήπο ή τα άλλα απορρίμματα της αυλής, παλιές συσκευές και φθαρμένα έπιπλα.
Πετώντας τους φακούς επαφής στα καθημερινά σκουπίδια μπορεί να μην συμβάλετε στην προσθήκη του πλαστικού στα συστήματα νερού και πάλι, όμως, συμβάλλετε στην αύξηση των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής. Πρακτικά, δεν είναι καλύτερο από το να τους πετάτε στην τουαλέτα.
Μην τοποθετείτε φακούς επαφής στον κάδο ανακύκλωσης
Οι φακοί επαφής δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί μπουκάλια, δοχεία και άλλα ανακυκλώσιμα αντικείμενα στο σπίτι σας.
Λόγω του μεγέθους τους και των υλικών συσκευασίας, οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συνήθως δεν μπορούν να χειριστούν την επεξεργασία φακών επαφής, καταλήγοντας έτσι σε χώρους υγειονομικής ταφής. Υπάρχει, ωστόσο, ένας τρόπος ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών που περιέχουν τους φακούς σας.
Οι ειδικοί της ανακύκλωσης προτείνουν την τοποθέτηση των άδειων συσκευασιών μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και στη συνέχεια την απόρριψή τους στον κάδο ανακύκλωσης, μόλις τα μπουκάλια είναι πλέον γεμάτα.
Σημαντικό είναι να θυμάστε να αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο που καλύπτει τις συσκευασίες προτού τις τοποθετήσετε στα πλαστικά μπουκάλια.
Ανακύκλωση των φακών επαφής
Το 2016, η Bausch + Lomb συνεργάστηκε με την TerraCycle, εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, για να δημιουργήσει το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης ONE by ONE στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την ανακύκλωση τόσο των φακών επαφής όσο και των συσκευασιών τους.
Από τον Απρίλιο του 2019, το πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 9,2 εκατομμύρια χρησιμοποιημένους φακούς επαφής και συσκευασίες από αστικά λύματα, χώρους υγειονομικής ταφής και κλασικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, προϊόντα που συνολικά ζύγιζαν περίπου 28 τόνους.