2021: Οι 4 smart τάσεις της επόμενης χρονιάς (part 2)

760

Μπορεί το 2020 να ήταν μια χρονιά που μας δίδαξε ότι ποτέ δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, τα καινοτόμα μυαλά αυτού του κόσμου, όμως, δεν θα πάψουν ποτέ να προσπαθούν. Και το 2021 φαίνεται να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εκτιμήσεις και προβλέψεις στον τομέα της smart τεχνολογίας που θα κάνει πραγματικότητα την «έξυπνη πόλη» του μέλλοντος.

Παρακάτω ακολουθεί η δεύτερη τετράδα των τάσεων που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αναπτυχθούν ή θα υπερισχύσουν μέσα στο 2021.

Οι συνεργασίες θα ανοίξουν τον δρόμο

Ακόμη και με τα πολλά υποσχόμενα νέα για τα αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19, οι πόλεις συνεχίζουν να εργάζονται με συρρικνωμένους προϋπολογισμούς και ένα αβέβαιο οικονομικό τοπίο, έχοντας παράλληλα την υποχρέωση να ανοίξουν ξανά την οικονομία τους με ασφάλεια. Τα καλά νέα είναι ότι παραμένουν ανθεκτικές και δημιουργικές. Οι σωστές συνεργασίες με συμμάχους του ιδιωτικού τομέα που επίσης επενδύουν σε ζωντανές κοινότητες θα ανοίξουν το δρόμο ώστε οι κοινότητες να συνεχίσουν να επενδύουν σε τεχνολογία που βελτιώνει τις πόλεις τους με έξυπνους και οικονομικά αποδοτικούς τρόπους. Το 2021 προβλέπεται ότι οι πιο δημοφιλείς περιπτώσεις έξυπνων πόλεων θα περιστραφούν γύρω από τη χρήση τεχνολογίας για να βοηθήσουν τις επιχειρηματικές περιοχές να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, με στόχο την ενημέρωση και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Ανάπτυξη των επενδύσεων για την τεχνολογία υπέρ του κλίματος

Ενώ η επερχόμενη κυβέρνηση του Biden στις ΗΠΑ έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για το κλίμα, οι πραγματική δράσεις το 2021 θα συνεχίσουν να είναι σε επίπεδο πόλης και πολιτείας και στις συνεδριάσεις των εταιρειών. Η αγορά (και οι απαιτήσεις των πελατών) θα καθοδηγήσει την κλιματική ουδετερότητα ελλείψει ενοποιημένης πολιτικής και μεταξύ των χωρών. Οι δήμοι, οι οποίοι έχουν σημειώσει πτώση εσόδων κατά 21% και αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με την απόκριση στην COVID-19 κατά 17%, θα αρχίσουν να πειραματίζονται ενεργά με νέους τρόπους για να αυξήσουν τα ταμεία τους χωρίς να αυξήσουν άμεσα τους φόρους. Αντίστοιχα, οι επιχειρηματίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο φέρνοντας νέα λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα στο τραπέζι.

Με τις εξελίξεις αυτές, οι επενδύσεις στην αστική τεχνολογία και την τεχνολογία του κλίματος θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τη συνολική αγορά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με ηλεκτρική κινητικότητα, proptech και στέγαση, διανομή ενέργειας και αυτοματισμούς να συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος.

Αστικός σχεδιασμός με στόχο την ισότητα

Το 2020 ήταν ένα καίριο έτος όσον αφορά στην αναζωπύρωση των συνομιλιών που επικεντρώνονταν στην ισότητα και την πρόσβαση που έχουν οι κοινότητες πρώτης γραμμής σε διάφορους τομείς, καθώς η COVID-19 επιδείνωσε τις προκλήσεις, από την πρόσβαση στη μεταφορά και την ποιοτική ιατρική θεραπεία έως την αστάθεια των μισθών, την προσιτή στέγαση και πολλά άλλα. Για να ευδοκιμήσουν στην επερχόμενη επανάσταση της κινητικότητας που αναμένεται ήδη από το 2021, οι πόλεις πρέπει να ενσωματώσουν μια προσέγγιση με επίκεντρο την ισότητα και να ενεργήσουν απέναντι σε συστηματικές αδικίες που προέρχονται από τη βάση των υποδομών και των δημόσιων συγκοινωνιών, οι οποίες έχουν ιστορικά ορίσει διαφορετικά επίπεδα ελευθερίας για διαφορετικές κοινότητες.

Κάτω από μια νέα διοίκηση, πρέπει να υπάρξει η προθυμία για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων, των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα για να επαναπροσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε από τόπο σε τόπο και να επιταχύνουμε την πορεία ανάπτυξης για ηλεκτροδότηση, ψηφιακές πλατφόρμες και λύσεις βάσει δεδομένων.

Απαραίτητη η αλλαγή μετά την πανδημία

Καθώς η διάθεση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 επιτρέπει στο εργατικό δυναμικό να επιστρέψει με ασφάλεια στο χώρο εργασίας, η αυτοματοποίηση και οι βελτιώσεις των κτιρίων, όπως η ποιότητα του αέρα, η χρήση ενέργεις και η αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού HVAC με ενεργειακά αποδοτικά συστήματα , θα είναι ένα «must-have» για τις πόλεις. Και ειδικά για εκείνες όπου έχουν θεσπιστεί κανονισμοί για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα, όπως η Νέα Υόρκη.