Smart tech: Το μέλλον για τις εταιρείες διανομής της έξυπνης πόλης

598

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει διάφορες διαταραχές σε πολλές πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα γιορτάσουμε φέτος την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι διαδικτυακές αγορές, οι οποίες αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και καλύπτονται από τις εταιρείες διανομής, έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να φτάσουν τα 189 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ!

Οι ειδικοί έχουν προβλέψει έναν «αρμαγεδδώνα αποστολών» αυτόν τον χειμώνα, με ακραίες καθυστερήσεις, καθώς οι ήδη υπερφορτωμένες εταιρείες διανομής αγωνίζονται να συμβαδίσουν με την αυξανόμενη ζήτηση – και οι πόλεις αισθάνονται έντονα τον αντίκτυπο. Καθώς τα φορτηγά παράδοσης διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους, διπλοπαρκάρουν και δημιουργούν τεράστιο μποτιλιάρισμα, το πρόβλημα που φαίνεται δυσεπίλυτο, ίσως έχει τελικά μια λύση.

Αναδυόμενες τεχνολογίες όπως συσκευές με δυνατότητα Internet of Things (IoT) και τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή βοήθειας στις εταιρείες διανομής ώστε να αποφύγουν υπερβολικές καθυστερήσεις, τόσο για τα δώρα των διακοπών όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς. Με την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών, τα πακέτα μπορούν να μεταφερθούν εγκαίρως και οι δρόμοι των πόλεων να μην μπλοκάρουν κατά τη διάρκεια της πιο υπέροχης εποχής του χρόνου.

Παραδίδοντας γρηγορότερα τα πακέτα

Με την προβλεπόμενη εκθετική αύξηση των διαδικτυακών αγορών φέτος, οι εταιρείες logistics θα έχουν ελάχιστα περιθώρια αποτυχίας.

Καθώς αποθέματα φεύγουν και έρχονται καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, παλέτες με δυνατότητα IoT μπορούν να παρέχουν στους υπεύθυνους μία εικόνα της αποθήκης και να προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες για οργάνωση και βελτιστοποίηση των παραδόσεων. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, ο υπεύθυνος οργάνωσης θα μπορεί να βελτιστοποιήσει την τοποθέτηση των πακέτων για διανομή, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζονται οι υπάλληλοι για να μεταφέρουν τα πράγματα στα φορτηγά.

Όταν τα πακέτα παρακολουθούνται στενά και κατευθύνονται με AI σε μία πλατφόρμα, όλες οι ομάδες που ασχολούνται με τη διανομή έχουν ορατότητα σε βελτιωμένα δεδομένα και οι διαχειριστές μπορούν να συνεχίσουν να εστιάζουν στην αποστολή φορτηγών με σταθερότητα και ρυθμό. Αυτός ο συνεπής ρυθμός διατηρεί τη διανομή κανονική και διασφαλίζει ότι οι πόλεις δεν θα επιβαρύνονται ταυτόχρονα με πάρα πολλά φορτηγά οχήματα.

Συνδυάζοντας τη δύναμη των IoT και AI, οι εταιρείες logistics μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τη διανομή των πακέτων. Κάτι που θα είναι κρίσιμο δεδομένου του απίστευτου όγκου κουτιών, εμπορευματοκιβωτίων και δεμάτων που θα τους ανατεθούν για ασφαλείς και έγκαιρες παραδόσεις.

Φυσικά, οι εταιρείες διανομής μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση μόνο ως ένα βαθμό. Οι πόλεις, λοιπόν, πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του αρμαγεδδώνα.  

Διατηρώντας την κυκλοφορία σε φυσιολογικά επίπεδα

Η διαχείριση της κυκλοφορίας σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένα τεράστιο ζήτημα με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές πόλεις ήδη στρέφονται στην τεχνολογία για την αντιμετώπιση της συμφόρησης. Η επικείμενη αύξηση των μετακινήσεωναφορών λόγω των εορτών θα δοκιμάσει αυτά τα συστήματα.

Πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη διατήρηση της ροής των οχημάτων μέσα στις πόλεις αξιοποιούν τον τηλεχειρισμό όπως μεταβαλλόμενες πινακίδες ορίων ταχύτητας, τα ραντάρ, τα έξυπνα φανάρια και οι πινακίδες. Όλα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται αδιάκοπα σε λειτουργία την περίοδο των εορτών ώστε να υποστηρίξουν τις αλλεπάλληλες διαδρομές των φορτηγών διανομής. Και αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά, οι δρόμοι μπορούν γρήγορα να βρεθούν γεμάτοι με φορτηγά που πρέπει να αφήσουν τα δέματα σε ήδη πολυσύχναστους δρόμους.

Μια μεμονωμένη τοποθεσία για τον έλεγχο όλων αυτών των κρίσιμων συστημάτων που θα παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα από δρόμο σε δρόμο είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση των αυξανόμενων προβλημάτων κυκλοφορίας.

Με την ενσωμάτωση IoT και AI σε συσκευές κυκλοφορίας, οι πόλεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι αλλαγές που γίνονται για τη μείωση των επιπέδων κυκλοφορίας αντικατοπτρίζονται παντού. Εάν μια πινακίδα συνδεδεμένη με IoT ενημερώνει τους οδηγούς να μην κατευθυνθούν προς έναν συγκεκριμένο δρόμο λόγω έργων, η AI μπορεί να αλλάξει τα κόκκινα φανάρια σε αυτόν τον δρόμο ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα ο χρόνος και να καλυφθεί ο αυξημένος αριθμός αυτοκινήτων, με στόχο να επιτρέψει σε περισσότερα πακέτα να φτάσουν στον προορισμό τους στην ώρα τους.

Οι πόλεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το IoT για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα εργαλεία είναι σε λειτουργία. Ένα φανάρι που σβήνει κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει κομφούζιο για πολλές ώρες, δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα σε όλη την πόλη.  

Με πληροφορίες όπως η τοποθεσία και η ώρα της απενεργοποίησης του φαναριού σε μία πλατφόρμα, οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας μπορούν να παρακολουθούν όλες τις συσκευές και να χρησιμοποιούν την έγκαιρη ανίχνευση για να διορθώσουν ένα πρόβλημα προτού μετατραπεί σε εφιάλτη. Με την παρακολούθηση IoT, ο χρόνος μη λειτουργίας της συσκευής μειώνεται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα επιλύονται ακόμη και πριν τα προγράμματα πλοήγησης εντοπίσουν ένα πρόβλημα.

Το μέλλον των παραδόσεων είναι τώρα

Ακόμα και όταν όλα αυτά τα συστήματα λειτουργούν αρμονικά, θα εξακολουθεί να υπάρχει κίνηση στους δρόμους και τυχόν καθυστερήσεις. Συσκευές εξοπλισμένες με IoT μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα πριν καν ξεκινήσουν και η AI να ενημερώσει τα προγράμματα πλοήγησης. Οι πόλεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία IoT μπορούν να μοιράζονται γρήγορα δεδομένα κίνησης με εταιρείες διανομής για να προειδοποιούν τους οδηγούς για προβληματικά σημεία και να αλλάζουν τις διαδρομές ανάλογα. Ομοίως, οι εταιρείες διανομής μπορούν να ειδοποιήσουν τους πελάτες με ενημερωμένα χρονοδιαγράμματα με βάση τα τελευταία δεδομένα κίνησης.

Αν και η αύξηση των διαδικτυακών αγορών είναι αναπόφευκτη φέτος, το σενάριο του «αρμαγεδδώνα των αποστολών» μπορεί να αποφευχθεί. Οι εταιρείες διανομής και οι πόλεις πρέπει να αξιοποιήσουν τεχνολογίες όπως το IoT και η AI για να εξασφαλίσουν μια ομαλή χριστουγεννιάτικη σεζόν, καθώς και μια αξιόπιστη και βελτιωμένη διαδικασία όλο το χρόνο.

Με την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, όλοι κερδίζουν. Η πόλη του μέλλοντος θα είναι ψηφιακά συνδεδεμένη και όσο πιο γρήγορα οι υπηρεσίες διανομής αρχίζουν να υιοθετούν αυτό το όραμα, τόσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να μειώσουμε τα χρόνια προβλήματα όπως η συμφόρηση κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις.