Αμφιλοχία: Ετοιμάζουν τη GRETA

604

Στο εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Αμφιλοχίας, δυό απο τα κορίτσια της ομάδας του γυμνασίου, η Έφη και η Μαριλένα, ετοιμάζουν τη GRETA (GreekRadiationEnviromentalTablet Analyzer), την ταμπλέτα με την οποία θα λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, που θα έχει ως αντικείμενο τις έξυπνες πόλεις.
Οι πόλεις του μέλλοντος θα γίνονται όλο και πιο έξυπνες, και θα ενημερώνουν τους πολίτες για τις συνθήκες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν. Ήδη ετοίμασαν το υλικό, τους αισθητήρες και το λογισμικό για τη μέτρηση της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας, και περιμένουν τους αισθητήρες μέτρησης της ρύπανσης του αέρα από διάφορα βλαβερά αέρια χημικά στοιχεία και χημικές ενώσεις που αναπνέονται, κυρίως όταν αθλούμαστε στο αστικό περιβάλλον. Η ταμπλέτα τους σχεδιάστηκε “πράσινη”, δηλαδή να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια ώστε να μην έχει ανάγκη σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το όνομα που επέλεξαν να της δώσουν είναι GRETA για να τιμήσουν μια άλλη μαθήτρια από το Βορά της Ευρώπης που αγωνίζεται για το περιβάλλον και είναι πρότυπό τους.
Στον δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Γιώργο Κατσούλα, που παρουσίασαν το έργο τους, (και τον εντυπωσίασαν!), ζήτησαν, όταν ολοκληρωθεί η ταμπλέτα να τοποθετηθεί στις πλάζ του Αμβρακικού, στην πλατεία και στις παιδικές χαρές, κι εκείνος τους υποσχέθηκε πως δεν θα τους χαλάσει χατήρι!
Έτσι θα ικανοποιήσουν και το αίτημα του Οργανισμού Υγείας της Δανίας που έκανε έκκληση να ..”Υιοθετήσουμε Έναν Δανό”, δηλαδή να τον ενημερώσουμε πως θα προστατευτεί από τις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου και να απολαύσει τις ευεργετικές, που τόσο τους λείπουν στη χώρα τους!
(περισσότερα για τη GRETA μετά το διαγωνισμό, … για να μην αποκαλύπτουμε όλα μας τα μυστικά!)