Δέκα έξυπνες ιδέες για τη ζωή των κατοικιδίων στη σύγχρονη πόλη

1172

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενσωματώσουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια στις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος; Οι επιλογές πολλές, οι ανάγκες μεγαλύτερες. Δείτε παρακάτω μερικές έξυπνες ιδέες που θα βοηθήσουν τόσο τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων όσο και τους υπεύθυνους πολεοδομικύ σχεδιασμού να χαράξουν νέα πορεία στον τρόπο ζωής των κατοικιδίων στην πόλη.

1. Παρόλο που στις σύγχρονες πόλεις σχεδιάζονται πλέον περισσότερα πάρκα και ποδηλατικές διαδρομές, καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι πολεοδομικού σχεδιασμού των πόλεων να περιλαμβάνουν υποδομές και χώρους για τα κατοικίδια, όπως, για παράδειγμα, νέα πάρκα σκύλων (με περιοχές χωρίς απαραίτητη χρήση λουριού) και ορισμένες διαδρομές για περπάτημα σκύλου.

2. Να επωφεληθούμε από καινοτομίες και δίκτυα που αναπτύχθηκαν μέσω του Internet of Things (IoT) και από τα εργαλεία κοινής χρήσης big data, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό των κατοικίδιων ζώων, την κατανάλωση, τα πρότυπα συμπεριφοράς και τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό καλύτερων και ασφαλέστερων έξυπνων πόλεων φιλικών προς τους σκύλους.

3. Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενθάρρυνσης ή απαίτησης για τη χρήση συσκευών όπως τσιπ με RFID, GPS ή wearable τεχνολογίας στα κατοικίδια για την εύρεση χαμένων ή κλεμμένων σκύλων, την επικύρωση αδειών για ζώα, την παρακολούθηση των στόχων φυσικής κατάστασης του κατοικιδίου ή για τον εντοπισμό κατόχων σκύλων που εμπλέκονται σε περιστατικά με άλλα άτομα ή που καταλήγουν ως αδέσποτα.

4. Να σχεδιάσουμε και να μοιράσουμε έντυπα ή διαδικτυακά ενημερωτικά φυλλάδια ή εφαρμογές με αξιοθέατα για κατοικίδια, υπηρεσίες και οδηγούς για πόλεις, τα οποία θα περιλαμβάνουν αριθμούς έκτακτης ανάγκης, τιμές, απαιτήσεις αδειών για κατοικίδια και συναντήσεις φιλοζωικών κοινοτήτων.

Δρόμοι και περιοχές αποκλειστικής χρήσης κατοικιδίων, νέες τεχνολογίες και social media, όλα μπορούν να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό για πόλεις πιο φιλικές προς τους τετράποδους φίλους μας

5. Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται ήδη για να ενώσουν τα κατοικίδια ζώα με τους ιδιοκτήτες τους, για διαδικασίες υιοθεσίας, εκστρατείες για ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και ως συμβουλευτικά μέσα για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κατοικίδιων ζώων. Αλλά οι δυνατότητές τους για τον διαμοιρασμό χρήσιμων πληροφοριών αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πραγματικά ατελείωτες.

6. Να συνεργαστούμε με ρυθμιστικές αρχές, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ειδικούς στην αποσαφήνιση και διάδοση του ορισμού ενός σκύλο-βοηθού. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πάντα τις πιστοποιήσεις και τις ειδικές εκπαιδεύσεις που απαιτούνται μεταξύ άλλων για σκύλους-οδηγούς, σκύλους θεραπείας, σκύλους βοήθειας, κ.α.

7. Να βοηθήσουμε τους τουρίστες που ταξιδεύουν με κατοικίδια ζώα και τον κλάδο του τουρισμού ώστε να παράσχουν ποιοτικές και ασφαλείς τουριστικές υπηρεσίες για ιδιοκτήτες και κατοικίδια.

8. Να εξετάσουμε τη δυνατότητα υπολογισμού, επικοινωνίας και τεχνολογιών ελέγχου για τη βελτίωση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με τα κατοικίδια ζώα. Για παράδειγμα, να ενσωματώσουμε τα κατοικίδια ζώα στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τη θεραπεία για ασθενείς με αυτισμό ή νόσο Αλτσχάιμερ ή κατοικίδια ζώα-ρομπότ για τη βοήθεια ηλικιωμένων.

9. Να διερευνήσουμε βέλτιστες πρακτικές και δημιουργικούς τρόπους ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βοήθεια ή/και την υιοθέτηση αδέσποτων σκύλων και γατών στις κοινότητές μας. Η «μηχανή ανακύκλωσης» για αδέσποτα σκυλιά στην Τουρκία έγινε viral ως μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορούν να ακολουθήσουν ορισμένες έξυπνες πόλεις.

10. Να παρακολουθήσουμε, να ελέγξουμε και να αναπτύξουμε λύσεις για τα σκουπίδια σκύλων / γατών και το αποτύπωμά τους, καθώς τον τελευταίο καιρό γίνονται ολοένα και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα.